Zwangerschap week tot week

Een kat heeft een draagtijd van 9 a 10 weken of 60-70 dagen. Gemiddeld bevallen de meeste katten op dag 63-65 vanaf de dekking. Meestal is een kitten levensvatbaar vanaf dag 60. 

 

Week 1

De hele eerste week vinden zaadjes hun weg naar de eitjes, eitjes die bevrucht zijn reizen af naar de baarmoeder.

Week 2

De bevruchte eitjes implanteren zich in de baarmoeder en worden embryo's. De poes kan wat chagrijniger zijn tegen andere poezen.

Week 3

Aan het eind van week drie (rond dag 21) kun je aan de roze tepels van de poes zien dat ze waarschijnlijk zwanger is. Ook op een echo kan een zwangerschap bevestigd worden door een dierenarts .

Week 4

Sommige poezen voelen zich nu minder goed ivm misselijkheid. Soms slapen ze ook meer en zijn ze rustiger. 

Week 5

De kittens zijn nu zo groot als een walnoot. Al het voer dat moederpoes nu eet gaat rechtstreeks naar de kittens. Een ervaren iemand (ervaren fokker/dierenarts) kan nu de kittens voelen om te kijken hoeveel het er zijn. De buik gaat nu ook groeien.

Week 6

De poes mag inmiddels over op eiwitrijker voer, zoals kittenbrokken.  De poes gaat meer poetsen, de tepels zwellen nog meer op. Ze kijkt misschien al af en toe rond naar geschikte plekjes.

Week 7

Je kunt nu goed zien dat ze zwanger is. Het is nu eventueel mogelijk dat je de kittens kunt voelen bewegen.

Week 8

De vormen van de kittens zijn nu goed voelen als je de buik betast. Misschien is de poes minder hongerig omdat er minder ruimte in de maag is. Ze gaat ook zoeken in huis naar geschikte bevallingsplekjes.

Week 9

Er kan al wat melk uit de tepels komen als je er zachtjes in knijpt. Je kunt de kittens goed voelen bewegen.

 

Week 10

Als rond dag 70 er nog geen kittens geboren zijn dan moet je de dierenarts waarschuwen.