Oorsprong

De Maine Coon is een natuurlijk kattenras uit Noord-Amerika. Met de term natuurras wordt bedoeld dat het ras op natuurlijke wijze is ontstaan en niet gekruist mag worden met andere rassen. Men vermoedt dat hij oorspronkelijk afkomstig is uit Maine. Dit verklaart het eerste deel van de naam. Het tweede deel verwijst naar het populaire verhaal dat hij een product zou zijn uit de kruising van halfwilde huiskatten en wasbeertjes (raccoons). Hoewel een tabby Maine Coon met zijn gestreepte volle staart wel iets weg heeft van een wasbeer, is gebleken dat dit biologisch niet mogelijk is.

Algemeen wordt aangenomen dat de Maine Coon zijn ontstaan te danken heeft aan door zeelieden meegenomen halflanghaarkatten die zich vermengd hebben met de aldaar wonende katten. Hierna deed natuurlijke selectie de rest, waarbij de kat zich aanpaste aan het ruwe klimaat van Maine.

Erkenning van de Maine Coon als ras door de Internationale kattenfederatie, Federation Internationale Feline (FIFe) vond in 1982 plaats. De eerste Maine Coons kwamen tussen 1980 en 1990 naar Nederland.


Als u een Maine Coon koopt, let er dan op dat er op de stamboom bij elke voorouder MCO staat en geen ander ras.