Gevaren

Er zijn een aantal gevaren binnen- en buitenshuis waar op gelet zou kunnen worden.

Giftige planten

De meeste katten weten intuïtief wat ze wel en niet kunnen eten of drinken. Sommige katten die al vele generaties binnen wonen, kunnen dit instinct verliezen. Voor raskatten schuilt hierin een gevaar. Gras eten is voor katten niet ongezond. Het zorgt dat eventuele opgelikte haren middels haarballen weer naar buiten kunnen komen. Het gras kan het braken stimuleren als de kat zich misselijk voelt. Het is raadzaam op voor de kat wat kattengras neer te zetten, hierop kunnen ze hun natuurlijke knaagbehoefte uitleven.

 

Ziekteverschijnselen

Sommige planten zijn in hun geheel giftig voor katten, van andere zijn alleen delen giftig. Van de hyacint en de narcis bijvoorbeeld, is voornamelijk de bol giftig en daarmee niet zo'n groot gevaar voor huiskatten. Van de azalea zijn vooral bladen en bloemen toxisch. Lelies zijn in zijn geheel zeer giftig en het meest gevaarlijk voor katten. Een beetje opgelikt stuifmeel dat op de vacht is terechtgekomen door langs de meeldraden te lopen kan al fataal zijn! Wat voor gif hier precies in zit heeft onderzoek nog niet uit kunnen wijzen, maar korte tijd na het binnenkrijgen veroorzaakt het bij de kat ziekteverschijnselen: overgeven, suf worden en niet meer willen eten. In die periode worden de nieren aangetast en zonder een juiste behandeling van de dierenarts zal de nierfunctie het binnen 36 tot 72 uur opgeven. Oleanders zijn ook zeer giftige planten en kunnen bij inname levensbedreigend zijn. Gelukkig is de smaak ervan zeer bitter, waardoor de meeste katten de oleander links laten liggen. In de meeste gevallen zullen ziekteverschijnselen bestaan uit overgeven, diarree en buikkrampen. Sommige planten, zoals de klimop, zorgen voor irritatie. Hierbij kan de mond zwellen en de tong pijnlijk aanvoelen. Plantenvergiftiging wordt gelukkig in de praktijk van de dierenarts zelden waargenomen. Een reden hiervan kan echter ook zijn, dat de eigenaar niet heeft gezien dat de kat van de plant heeft gegeten.

Vergif

Pesticiden en kunstmatige meststoffen kunnen schadelijk zijn voor de kat. Deze stoffen kunnen door de plant zijn opgenomen en maken het eten van een plant giftig, als de plant zelf in eerste instantie niet giftig is. Gebruik geen kunstmatige meststoffen of bestrijdingsmiddelen in het deel van de tuin waar de kat mag komen.

Gevaarlijker nog dan bestrijdingsmiddelen zijn slakkenkorrels. Hierin zit metaldehyde verwerkt, een stof die werkt op het zenuwstelsel. Katten raken hierdoor gedesoriënteerd, kwijlen en zijn extra gevoelig voor geluid. Helaas houden katten van de smaak ervan, en smikkelen ze dus met plezier op. In de dierenartsenpraktijk wordt gesignaleerd dat katten hieraan sterven. Probeer het gebruik van slakkenkorrels dus te voorkomen en ga op zoek naar veiliger alternatieven.

Naast planten, kunstmatige messtoffen en bestrijdingsmiddelen zijn nog veel meer stoffen, of voor mensen onschadelijke etenswaren, giftig voor katten.

Gevaren

  • Pas op met de wasmachine en droger. Hier zou uw kat zich in verstopt kunnen hebben. Evt. ook de vaatwasser.
  • Let ook op met uw toilet. Als uw kat daar in valt kan het verdrinken, omdat het door de gladde randen niet zelfstandig uit het toilet kan klimmen eventueel.
  • Zorg dat uw kat nooit een elastiekje of z.g. plastic zak binders te pakken kan krijgen. Daar kunnen ze door stikken. - Laat nooit plastic zakken slingeren, sommige katten zijn geneigd het plastic op te eten.
  • Pas op met (electra) draden! Daar knagen katten nog wel eens graag op. Deze kunnen in de darmen ernstige schade aanrichten!
  • Controleer ook altijd de katten speeltjes op eventuele losse delen want als deze worden opgegeten, kan dit een darmafsluiting tot gevolg hebben.
  • Kantelramen kunnen katten in verkneld raken.
  • Let op als u de kat aan een tuigje laat lopen, dat de kat hier niet in verstrikt raakt, of blijft hangen achter een boom of meubel. Toezicht blijft dan vereist.

 

Voor meer informatie over giftige planten, giftige stoffen en andere gevaren verwijzen wij u naar de website van LICG. Als u op onderstaande foto klikt komt u op de site.

Tuin Afschermen

De meest veilige manier om uw kat van de frisse buitenlucht te laten genieten, is door het afschermen van uw tuin of balkon. Dit kan op allerlei manieren. De tuin kan geheel of gedeeltelijk worden afgeschermd. De meest veilige manier is om een kattenren te plaatsen. Het mooiste zou zijn als de katten van binnen zelfstandig naar buiten kunnen in de kattenren en weer terug. Het is onverstandig om uw kat vrij rond te laten lopen buiten. De kat wordt blootgesteld aan allerlei gevaren, zoals het verkeer, giftige stoffen, andere katten en dieren die eventueel ziektes met zich mee dragen en diefstal. Daarnaast kunnen uw buren het vervelend vinden als zij worden belast met katten in hun tuin, waar zij niet om hebben gevraagd.